Rusthuis wordt omgevormd tot bruisende woonzone

Nieuws

Laatste update

september 2020

Deel deze pagina

In samenwerking met Vlaemynck Invest Group zijn we volop bezig met de ontwikkeling van een nieuw woonproject langs de Bonestraat en de Tieltstraat in Meulebeke. Op dit moment (augustus 2020) is de ruwbouw van residentie 'De Nieuwe Kapelle' in uitvoering en zijn de eerste woningen wind- en waterdicht. 

De voormalige rusthuizen ‘Ter Deeve’ en ‘Sint-Vincentius’ zijn samengesmolten tot het nieuwe woonzorgcentrum ‘De Lappers’ in de Karel van Manderstraat. Het oude gebouw van Ter Deeve blijft in gebruik, het rusthuis van Sint-Vincentius en het daarnaast gelegen klooster maken plaats voor een ambitieus nieuwbouwproject. De laatste kloosterzusters verhuisden enkele maanden voor de afbraak van hun gebouw al naar verschillende bijhuizen in Tielt.

Op het terrein, van ruim twee hectare groot, bouwen we maar liefst 4 appartementsblokken (goed voor 74 wooneenheden) en 36 huizen. Daarnaast is er ook plaats voor een openbaar park met fietsdoorsteek.

In het voorjaar van 2019 werden in eerste instantie het klooster en enkele bijgebouwen afgebroken. Vervolgens zijn we onmiddellijk gestart met de bouw van het eerste appartementsblok, Residentie De Nieuwe Kapelle. Dit gebouw, bestaande uit 3 bouwlagen en 24 wooneenheden, biedt een evenwichtig aanbod van één-, twee- en drie-slaapkamerappartementen. De oppervlaktes variëren van 67 tot 122 vierkante meter, allen met één of meerdere terrassen en met uitzicht op een nog nieuw aan te leggen stadspark. Enkele oude treurwilgen die op het terrein stonden, blijven behouden.

In een volgende fase werd rusthuis Sint-Vincentius afgebroken en zijn we gestart met de aanleg van de wegenis voor de woningen. Er komen in totaal 36 huizen waaronder zowel open, halfopen als gesloten bebouwingen. De verkaveling wordt een variatie aan pastorale, moderne en hedendaagse woningen met een bewoonbare oppervlakte van 133 tot 180 vierkante meter.

In dit project is er ook extra nadruk gelegd op levenslang wonen. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat leefruimtes, slaap- en badkamers op één niveau blijven. Bovendien is er vlakbij de projectsite een zorgknooppunt dat Meulebekenaren gratis kunnen raadplegen voor vragen over zorg en hulp in huis. Verder kunnen inwoners er gebruik maken van een therapieruimte om actief te blijven en kunnen ze terecht in het dagverzorgingscentrum en centrum voor kortverblijf.

Ook Burgemeester Dirk Verwilst is blij dat er een antwoord komt op de vergrijzing in zijn gemeente. “Nu al is 24 procent van onze inwoners ouder dan 60 jaar. Tegen 2030 zal dat zelfs 28 procent zijn. We moeten daar op voorbereid zijn en dit woonpark biedt daar een mooi antwoord op.”